sobota, 18 majaTel. 570 906 621 ; e-mail: kontakt@stacjaogrod.pl
Shadow

Choroby Roślin

Terminarz oprysków drzew owocowych

Terminarz oprysków drzew owocowych

Choroby Roślin, Szkodniki Roślin
Aby mieć zdrowe drzewa owocowe, wydające piękne i smaczne owoce, powinniśmy odpowiednio zabezpieczyć nasze rośliny przed chorobami i szkodnikami. Nie wszystkie odmiany drzewek jakie możemy zakupić w centrach ogrodniczych czy szkółkach odporne są na patogeny i szkodniki. Oczywiście staramy się zawsze dobrać tak rośliny aby jak najmniej mieć w późniejszym okresie z nimi problemów. Mimo usilnych starań, warunki uprawy czy inne czynniki, jak np. pogoda mogą spowodować atak choroby lub danego szkodnika. Dlatego należy przygotować się na taką ewentualność i zawczasu zakupić odpowiednie środki ochrony roślin. Poniżej podaję w tabeli najważniejsze choroby i szkodniki jakie mogą pojawić się na drzewach owocowych oraz środki wraz z terminem oprysków zabezpieczających lub zwalczających je. ...
Rdza źdźbłowa traw

Rdza źdźbłowa traw

Choroby Roślin, Choroby roślin ozdobnych
Rdza źdźbłowa traw (Puccinia graminis) Charakterystyka Grzybowa choroba traw Puccinia graminis Rdza, jedna z najgroźniejszych chorób grzybowych traw i zbóż. Poraża przeważnie pochwy liściowe i źdźbła, czasami także liście i kłosy. Atakowanie grzyba uwarunkowane jest przebiegiem pogody, tj. wilgotne i mokre lata z temperaturą w przedziale 15 - 20oC. W Polsce przypada na okres czerwca i lipca. Cykl rozwojowy jednego pokolenia patogenu wynosi od 10 do 14 dni. Choroba obecnie występuje w niewielkim nasileniu, przeważnie lokalnie. Porażone rośliny na początku wegetacji wytwarzają na organach żółtobrunatne lub rdzawobrunatne kreski(uredinia) długości około 10 mm, otoczone porozrywaną skórką, która po obumarciu przyjmuje barwę srebrzystą. Kreski zawierają tzw. letnie zarodniki ured...
Najczęstsze choroby warzyw strączkowych

Najczęstsze choroby warzyw strączkowych

Choroby Roślin, Choroby roślin warzywnych
Grupa tych warzyw charakteryzuje się tym, że posiadają zdolność do współżycia z bakteriami korzeniowymi, które wiążą wolny azot z powietrza. Dzięki temu same rośliny nie wymagają dużych dawek tego nawozu. Do roślin strączkowych, inaczej zwanych motylkowym, które uprawiamy należą groch, fasola i bób. Jak każda grupa roślin i ta posiada swoich wrogów jakimi są choroby grzybowe, bakteryjne, czy wirusowe. Choroby warzyw strączkowych Przegląd najczęściej występujących chorób Zgorzel naczyniowa grochu (fuzarioza) Choroba grzybowa przenoszona przez nasiona i porażone resztki po strączkowych. Objawem choroby jest żółknięcie dolnych liści jeszcze przed kwitnieniem oraz więdnięcie. Rośliny słabo plonują i dość często zamierają. Zgorzel łodygi grochu (fuzarioza) Choroba grzybowa o...
Najczęstsze choroby warzyw psiankowatych

Najczęstsze choroby warzyw psiankowatych

Choroby Roślin, Choroby roślin warzywnych
Do warzyw psiankowatych najczęściej uprawianych w naszym kraju należą pomidor, papryka, ziemniak oraz oberżyna. Tak jak u pozostałych grup warzyw występują przeróżne choroby, tak i u tej grupy możemy borykać się z atakiem chorób grzybowych, bakteryjnych i wirusowych. Część chorób jakie mogą się pojawić to dobrze znane najczęściej występujące od kilku, czy kilkudziesięciu lat. Choroby warzyw psiankowatych Przegląd najpopularniej występujących chorób Zgorzel podstawy łodygi i czarna zgnilizna owoców pomidora Charakterystycznym objawem choroby jest gwałtowne więdnięcie całych roślin, najczęściej na początku dojrzewania owoców. U podstawy łodygi widoczne jest zbrunatnienie, które stopniowo powiększa się obejmując łodygę dookoła. W porażonym miejscu łodyga robi się cieńsza i pokryw...
Najczęstsze choroby warzyw kapustnych

Najczęstsze choroby warzyw kapustnych

Choroby Roślin, Choroby roślin warzywnych
Warzywa kapustne to dość specyficzna grupa warzyw i wbrew pozorom średnio odporna. Głównie uprawiamy kapustę głowiastą białą, czerwoną, kapustę włoską, kapustę brukselską, kalafior oraz kalarepę. Nawet przy zapewnieniu odpowiednich warunków uprawy i starannej opieki, warzywa te mogą zostać zaatakowane przez choroby. Opiszę najbardziej popularne występujące choroby, jakie mogą pojawić się u warzyw kapustnych. Hyaloperonospora brassicae Przegląd chorób Zgorzel, tzw. czarna nóżka Choroba ta może zaatakować siewki wszystkich warzyw kapustnych. Do głównych objawów zaliczamy brunatnienie i przewężenie szyjki korzeniowej i przyziemnych części łodygi. Chorobę wywołują grzyby należące do różnych gatunków w tym Phytium spp., Fusaarium spp., Alternaria spp. ...
Mączniak prawdziwy – objawy, zwalczanie i zapobieganie

Mączniak prawdziwy – objawy, zwalczanie i zapobieganie

Choroby Roślin
Mączniak prawdziwy – charakterystyka Mączniak prawdziwy nie jest jedną chorobą, lecz grupą chorób grzybowych należącą do rzędu mączniakowców (Erysiphales). Grzyby z tej grupy są biotroficzne, co oznacza że żywią się żywymi komórkami roślinnymi i z trudem przeżywają przy braku żywych roślin. Patogeny te są ektopasożytami, czyli organizmami żyjącymi na powierzchni zaatakowanej rośliny. Na powierzchni liści dochodzi do kiełkowania zarodników. Następnie do skórki wnikają tylko ssawki(haustoria) grzybni, za pomocą których grzyb pobiera z rośliny żywicielskiej substancje pokarmowe i wodę. Na w pełni dojrzałej grzybni pojawią się konidiofory, struktury zawierające nowe zarodniki, tzw. konidia. Rozwojowi choroby sprzyja sucha i ciepła pogoda, optymalna temp. 18-250C, ale do samego porażenia ...
Mączniak rzekomy – objawy, zwalczanie i zapobieganie

Mączniak rzekomy – objawy, zwalczanie i zapobieganie

Choroby Roślin
Mączniak rzekomy - charakterystyka Mączniak rzekomy to tak na prawdę grupa chorób wywołanych przez organizmy (Peronospora sp.), należące do klasy lęgniowców (Oomycota). Klasa ta obejmuje grzybopodobne organizmy zaliczane do królestwa Chromista - grzybopływki. Organizmy te porażają zarówno podziemne jak i nadziemne części roślin i należą do tzw. endopasożytów. Organizmów żyjących wewnątrz drugiego organizmu, który jest źródłem ich pożywienia. Mączniaki rzekome to bardzo groźne patogeny roślin ozdobnych, warzywnych i sadowniczych. Również rośliny doniczkowe, balkonowe bywają ofiarą ataku tej choroby. Głównymi roślinami żywicielskimi są warzywa, tytoń i winorośl. Objawy choroby W początkowej fazie rozwoju, nie ma żadnych objawów, dlatego choroba się bezproblemowo atakuje pod naszym...
Zgorzel kory drzew owocowych

Zgorzel kory drzew owocowych

Choroby drzew i krzewów owocowych, Choroby Roślin
Zgorzel kory jabłoni Zgorzel kory wywołany jest przez dwa gatunki grzybów Neofabraea malicorticis i Neofabraea vagabunda Charakterystyka Zgorzel kory jest jedną z najbardziej groźnych chorób grzybowych sadów jabłoniowych, w tym szkółek. Porażone rośliny zamierają. Dorosłe drzewa są bardziej wytrzymałe i choroba nie stanowi dla nich zagrożenia, ale patogen poraża owoce i młode pędy. Objawy zaatakowania drzewa chorobą możemy zaobserwować na pędach jednorocznych i dwuletnich oraz na pniach młodych drzewek. Najbardziej charakterystyczne objawy w postaci nekrotycznych plam wokół ran po podkrzesaniu, występują na pniach. Kora w obrębie plam przybiera barwę brunatną w różnych odcieniach, następnie obumiera i zapada się. U wieloletnich częściach rośliny nekrotyczne plamy występują na...
Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych – monilioza

Brunatna zgnilizna drzew ziarnkowych – monilioza

Choroby drzew i krzewów owocowych, Choroby Roślin
Brunatną zgniliznę zwaną również moniliozą wywołuje grzyb Paciornica owocowa Monilinia fructigena, gatunek grzyba z rodziny twardnicowatych Sclerotiniaceae. Charakterystyka Grzyb atakuje przeważnie jabłonie i grusze, niekiedy również śliwy, morele, czereśnie i wiśnie. Atakuje głównie owoce, choć także kwiaty i pędy, które zasychają i zamierają. Choroba najczęściej pojawia się po gradobiciu i uszkodzeniu owoców przez szkodniki, np. owocówkę jabłkóweczkę i inne zwójki. Na owocach pojawiają się brunatne plamy gnilne, szybko powiększające się i obejmujące cały owoc. Plamy pokryte są szarobrunatnymi do żółtobrunatnymi, pylącymi brodawkami o średnicy 1-3 mm o koncentrycznym ułożeniu. Plamy te to sporodochia, na których bezpłciowo powstają zarodniki konidialne. Owoce po pewnym czasie p...