
Najczęstsze choroby warzyw strączkowych
Grupa tych warzyw charakteryzuje się tym, że posiadają zdolność do współżycia z bakteriami korzeniowymi, które wiążą wolny azot z powietrza. Dzięki temu same rośliny nie wymagają dużych dawek tego nawozu. Do roślin strączkowych, inaczej zwanych motylkowym, które uprawiamy należą groch, fasola i bób. Jak każda grupa roślin i ta posiada swoich wrogów jakimi są choroby grzybowe, bakteryjne, czy wirusowe.Choroby warzyw strączkowychPrzegląd najczęściej występujących choróbZgorzel naczyniowa grochu (fuzarioza)Choroba grzybowa przenoszona przez nasiona i porażone resztki po strączkowych. Objawem choroby jest żółknięcie dolnych liści jeszcze przed kwitnieniem oraz więdnięcie. Rośliny słabo plonują i dość często zamierają.Zgorzel łodygi grochu (fuzarioza)Choroba grzybowa ob...