sobota, 18 majaTel. 570 906 621 ; e-mail: kontakt@stacjaogrod.pl
Shadow

Siew warzyw w lutym

Luty jest miesiącem, w którym możemy rozpocząć już praktycznie siew warzyw. Do wysiewu nasion w domu stosujemy różne pojemniki, skrzyneczki czy doniczki. A najlepszym miejscem, będzie parapet okna wschodniego, zachodniego i południowego.

Siew nasion warzyw
Siew nasion w lutym

Możliwe gatunki warzyw do siewu w lutym

Warzywa jakie możemy w lutym zacząć siać, to np.: brokuł, cebula, kalafior, kapusta pekińska oraz seler naciowy jak i korzeniowy. Możemy również wysiać nasiona kalarepy, kapusty białej i czerwonej, karczocha, sałaty masłowej, czy fenkuła, czyli kopru włoskiego.

Druga połowa lutego będzie również odpowiednia do wysiania pomidorów oraz papryki. Te warzywa siejemy w przypadku kiedy będziemy wysadzać rozsadę do tuneli foliowych lub szklarni ogrzewanych. Do uprawy domowej(na parapecie) również będzie to odpowiedni moment na siew.

Przeczytaj również: Jak założyć warzywnik?

Warunki siewu warzyw

Najlepszym podłożem do wysiewu warzyw będzie mieszanka torfu odkwaszonego z piaskiem w proporcji 1:1. Możemy również zrobić mieszankę ziemi ogrodowej lub kompostowej z piaskiem w proporcji 1:1 Przy czym najlepszą opcją będzie jednak typowa mieszanka torfu i piasku. Piasek jak i torf są sterylne w przeciwieństwie do ziemi ogrodowej czy kompostowej. Do mieszanki możemy dodać niewielką ilość perlit

Siewki warzyw
Siewki warzyw

Podłoże należy utrzymywać stale lekko wilgotne, nie można dopuścić do przesuszenia ziemi. Wysiane nasiona podlewamy wodą o temperaturze pokojowej i nie bezpośrednio pobraną z kranu. Najlepsza będzie taka, która odstała z 2 dni. Dobrym wyborem będzie spryskiwanie podłoża, a nie lanie z konewki czy butelki.

Przeczytaj również: Przygotowanie podłoża pod uprawę warzyw

Siewki w doniczkach
Rozsada

Szczegóły siewu warzyw w lutym do pojemników na rozsadę

Warzywa Termin siewuCzas produkcji rozsadyTemperatura optymalna Termin wysadzenia na miejsce docelowe
BrokułLuty – marzec6 – 8 tyg.16 – 200CKwiecień
CebulaLuty – marzec8 – 10 tyg.16 – 200CK. kwietnia – pocz. maja
KalafiorLuty – marzec7 – 9 tyg.16 – 200CKwiecień – maj
KalarepaLuty – kwiecień7 – 9 tyg.12 – 150CKwiecień
Kapusta białaLuty7 – 8 tyg. 16 – 200CKwiecień
Kapusta czerwonaLuty – I poł. marca7 – 8 tyg. 18 – 200CII poł. kwietnia
KarczochLuty9 – 12 tyg.18 – 200CII poł. maja
Koper włoskiLuty – marzec6 – 9 tyg. 18 – 220CII poł. maja
Kapusta pekińskaLuty – I poł. marca7 – 9 tyg. 18 – 210CII poł. kwietnia
Sałata masłowaLuty – marzec4 – 6 tyg. 15 – 180CII poł. marca – kwiecień
Seler naciowyLuty – marzec12 – 14 tyg. 20 – 240CII poł. maja
Seler korzeniowyLuty – marzec12 – 14 tyg. 20 – 240CII poł. maja
PaprykaII poł. lutego – max. I poł. kwietnia8 – 10 tyg. 22 – 240CNa zagony II poł. maja. Tunele, szklarnie, pocz. kwietnia
PomidorII poł. lutego – I poł. kwietnia6 – 8 tyg.18 – 240C, optymalna 220CNa zagony II poł maja. Tunele, szklarnie pocz. kwietnia

Pamiętajmy, aby nasiona pochodziły ze znanego źródła.

wschodzące siewki warzyw
wschodzące siewki warzyw

Przeczytaj również:

Warzywa z nasion – sposób na tanie warzywa

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Czy z zagranicznych wakacji możemy przywozić rośliny?

Jakie warzywa możemy jeszcze wysiać la

Foto: Pexels i Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *