Shadow

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa? A czy wiecie że warzywa i owoce też mają swoje święto? Przypada ono 16 października.

Światowy Dzień Owoców i Warzyw jest doskonałą okazją do tego, aby przypomnieć o roli owoców i warzyw w naszej codziennej diecie, ponieważ znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej. Pomimo że są one powszechnie dostępne, to niestety nadal zjadamy ich zbyt mało. Poniżej przeczytacie o powodach dla których powinniśmy sięgać po nie każdego dnia.

Owoce i warzywa. Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Owoce i warzywa

MOC WITAMIN

Warzywa i owoce są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. sodu, potasu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego oraz oczywiście witaminy C, A, E i B.

WZMACNIAJĄ ODPORNOŚĆ

Są to prawdziwe bomby witamin. A w zdobywaniu odporności szczególnie ważną rolę pełni witamina C. Znajdziemy ją m.in. w kalafiorze, brukselce, cebuli, brokułach, ziemniakach i szpinaku oraz w takich warzywach jak: malina, czerwona oraz czarna porzeczka, truskawki, jeżyny…

Brokuły
Brokuły

CODZIENNA DAWKA ENERGI

Wspierają nasz organizm w utrzymywaniu i dostarczaniu energii, białka oraz mnóstwa innych związków.

Witaminy z grupy B (zielony groszek, brokuł).

Magnez (fasola, groch, natka pietruszki, szpinak).

Wapń (brokuły, czarna porzeczka, jarmuż, fasola).

WSPOMAGAJĄ UKŁAD TRAWIENNY

Są bogatym źródłem błonnika, który zapobiega zaparciom i wspomaga układ trawienny. Dzięki temu że na długo daje poczucie sytości, jest również doskonałym sprzymierzeńcem w walce z dodatkowymi kilogramami. Najwięcej błonnika dostarczą nam czerwone porzeczki, śliwki i maliny oraz warzywa strączkowe.

Papryka
Papryka

NA POPRAWĘ NASTROJU

Warzywa i owoce bogate w witaminę B, m.in. szpinak, groszek, papryka, brokuł, truskawki, morele, jabłka, maliny, oraz orzechy i warzywa liściaste, świetnie wpływają na poprawę nastroju.

NISKA WARTOŚĆ KALORYCZNA

Z wyjątkiem orzechów, warzywa i owoce praktycznie nie zawierają tłuszczów. A ze względu na to że główny ich skład to woda (80-90%), charakteryzują się bardzo niską kalorycznością (26-60 kcal/100g).

Kosz z owocami
Kosz z owocami

CHRONIĄ PRZED CHOROBAMI

Warzywa i owoce nie tylko korzystnie wpływają na nasz wygląd, spowalniając procesy starzenia się. Ale także poprawiają nasze samopoczucie. Spożywane regularnie, wspomagają leczenie lub przeciwdziałają w rozwoju wielu chorób.

POPRAWIAJĄ KONCENTRACJĘ

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać że owoce i warzywa pobudzają do pracy nasze szare komórki. Wspomagają dzięki temu koncentrację oraz poprawiają sprawność umysłową, dzięki nim szybciej się uczymy. Szczególnie pomocne w tym są: szpinak, fasola, brukselka, pomidory, brokuły, a z owoców: czarna porzeczka, gruszki oraz borówki.


Przeczytaj również:

Owoce z grilla zamiast deserów, lodów czy słodyczy

Suszenie, mrożenie i kiszenie warzyw

Owoce pestkowe na działce

Jak założyć warzywnik?

Warzywa zamiast mięsa

Foto: Pexels i Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *