Dlaczego warto jeść owoce i warzywa? A czy wiecie że warzywa i owoce też mają swoje święto? Przypada ono 16 października.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw jest doskonałą okazją do tego, aby przypomnieć o roli owoców i warzyw w naszej codziennej diecie, ponieważ znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej. Pomimo że są one powszechnie dostępne, to niestety nadal zjadamy ich zbyt mało. Poniżej przeczytacie o powodach dla których powinniśmy sięgać po nie każdego dnia.

MOC WITAMIN
Warzywa i owoce są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. sodu, potasu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego oraz oczywiście witaminy C, A, E i B.
WZMACNIAJĄ ODPORNOŚĆ
Są to prawdziwe bomby witamin. A w zdobywaniu odporności szczególnie ważną rolę pełni witamina C. Znajdziemy ją m.in. w kalafiorze, brukselce, cebuli, brokułach, ziemniakach i szpinaku oraz w takich warzywach jak: malina, czerwona oraz czarna porzeczka, truskawki, jeżyny…

CODZIENNA DAWKA ENERGI
Wspierają nasz organizm w utrzymywaniu i dostarczaniu energii, białka oraz mnóstwa innych związków.
Witaminy z grupy B (zielony groszek, brokuł).
Magnez (fasola, groch, natka pietruszki, szpinak).
Wapń (brokuły, czarna porzeczka, jarmuż, fasola).
WSPOMAGAJĄ UKŁAD TRAWIENNY
Są bogatym źródłem błonnika, który zapobiega zaparciom i wspomaga układ trawienny. Dzięki temu że na długo daje poczucie sytości, jest również doskonałym sprzymierzeńcem w walce z dodatkowymi kilogramami. Najwięcej błonnika dostarczą nam czerwone porzeczki, śliwki i maliny oraz warzywa strączkowe.

NA POPRAWĘ NASTROJU
Warzywa i owoce bogate w witaminę B, m.in. szpinak, groszek, papryka, brokuł, truskawki, morele, jabłka, maliny, oraz orzechy i warzywa liściaste, świetnie wpływają na poprawę nastroju.
NISKA WARTOŚĆ KALORYCZNA
Z wyjątkiem orzechów, warzywa i owoce praktycznie nie zawierają tłuszczów. A ze względu na to że główny ich skład to woda (80-90%), charakteryzują się bardzo niską kalorycznością (26-60 kcal/100g).

CHRONIĄ PRZED CHOROBAMI
Warzywa i owoce nie tylko korzystnie wpływają na nasz wygląd, spowalniając procesy starzenia się. Ale także poprawiają nasze samopoczucie. Spożywane regularnie, wspomagają leczenie lub przeciwdziałają w rozwoju wielu chorób.
POPRAWIAJĄ KONCENTRACJĘ
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać że owoce i warzywa pobudzają do pracy nasze szare komórki. Wspomagają dzięki temu koncentrację oraz poprawiają sprawność umysłową, dzięki nim szybciej się uczymy. Szczególnie pomocne w tym są: szpinak, fasola, brukselka, pomidory, brokuły, a z owoców: czarna porzeczka, gruszki oraz borówki.
Przeczytaj również:
Owoce z grilla zamiast deserów, lodów czy słodyczy
Suszenie, mrożenie i kiszenie warzyw
Foto: Pexels i Pixabay

Cześć! Mam na imię Artur i jedną z moich największych pasji są rośliny – ich uprawa oraz zgłębianie tajników wiedzy na temat ogrodnictwa oraz uprawy roślin doniczkowych. Aby dzielić się moją pasją i wiedzą z innymi, postanowiłem pisać artykuły na stronę internetową Stacja Ogród. Jest to oficjalna strona firmy świadczącej profesjonalne usługi ogrodnicze. Każdy mój artykuł jest dokładnie weryfikowany pod kątem merytorycznym przez doświadczonych ogrodników pracując w firmie ogrodniczej „Stacja Ogród”. Dzięki temu możesz mieć pewność, że znajdziesz tam rzetelne i praktyczne porady, które pomogą Ci w pielęgnacji własnego ogrodu. Zapraszam serdecznie na naszą stronę internetową oraz na profil na Facebooku i grupę o tej samej nazwie – Stacja Ogród. Stwórzmy tam miejsce, gdzie wspólnie będziemy dzielić się inspiracjami, doświadczeniami i pasją do ogrodnictwa. Do zobaczenia!