Shadow

Suszenie, mrożenie i kiszenie warzyw

Niezależnie od pory roku, nic tak nie cieszy jak warzywa z własnego ogródka, lub te zakupione w sprawdzonym warzywniaku. W okresie wiosenno- letnio- jesiennym, nie ma problemu byśmy zajadali się świeżymi warzywami. Problem pojawia się gdy nadejdzie zima. Co prawda w sklepach znajdziemy niemal wszystko, jednak z reguły są to importowane warzywa, które nie dorównują smakiem i jakością naszym rodzimym. Dzisiaj przedstawimy wam trzy sposoby, dzięki którym, będziemy mogli cieszyć się smakiem polskich warzyw przez cały rok.

Przeczytaj również: Jak założyć warzywnik?

warzywa mrożone
warzywa mrożone

MROŻENIE WARZYW

Jest to jedna z najlepszych metod konserwacji warzyw, ponieważ nie tracą one wtedy na wyglądzie. Zachowują strukturę, smak, zapach a także niezmieniony kształt. I co ważne nie musimy do tego używać żadnych dodatków, np. soli, cukru czy tez innych konserwantów. Dodatkowo, liczne badania wykazały że podczas mrożenia, warzywa nie tracą dużo wartości odżywczych. Z pewnością więcej ich stracą podczas gotowania, czy tez ich smażenia. Najlepsza temperatura mrożenia wynosi od -5 do -10 stopni.

warzywa suszone
warzywa suszone

SUSZENIE WARZYW

Jest to najstarsza metoda konserwacji warzyw. Co więcej często dzięki suszeniu, możemy sprawić że poddane tej metodzie konserwacji warzywa, uzyskają bardziej intensywny smak. Aby przygotować na zimę zapas suszonych warzyw, możemy sami w pełni sezonu je ususzyć. Możemy to zrobić w piekarniku, lub by przyspieszyć ten proces, możemy zaopatrzyć się w specjalne elektryczne suszarki do warzyw. Jeżeli zabraknie nam czasu, lub przegapimy odpowiedni moment, to możemy w sklepie zakupić już gotowe suszone warzywa. Ważne byśmy sprawdzili kraj ich pochodzenia. Polskie będą smaczniejsze i bardziej intensywne w smaku. Drobne warzywa jak groch czy fasola, możemy suszyć w całości. Pomidory lub jabłka, możemy przekroić na 2 lub 4 części, a marchewkę możemy przed suszeniem pokroić w kostkę. Suszenie polega na pozbyciu się wody z warzyw, dzięki czemu drobnoustroje nie mogą się rozmnażać, więc warzywa się nie psują. Zachowują za to wszystkie wartości odżywcze i witaminy.

warzywa kiszone
warzywa kiszone

KISZENIE WARZYW

To absolutnie obowiązkowe i głęboko związane z polską tradycją metody konserwacji warzyw. Nie można sobie wyobrazić zimy bez tych pysznych przysmaków i dodatków do naszych dań obiadowych. Tym bardziej że kiszone warzywa są nie tylko smaczne ale również wzmacniają nasz system odpornościowy, wspomagają trawienie oraz naszą florę bakteryjną. Na tradycyjnych polskich stołach królują ogórki i kapusta, ale zakisić można również: buraczki, rzodkiewkę, kalafiora, brukselkę, pomidora czy marchew.


Przeczytaj również:

Wodne ogrody ziołowe

Zioła do prostej uprawy w doniczce

Naturalny odświeżacz powietrza z pomarańczy

Najczęściej zbierane, jadalne grzyby w Polsce

Trujące grzyby występujące w Polsce, których powinniśmy unikać

Foto: Pexels i Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *