Shadow

Owoce z grilla zamiast deserów, lodów czy słodyczy

Lato to idealny okres spotykania się z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie. A jak już spotkanie w plenerze to wielu z nas nie wyobraża sobie go bez grilla. Często oprócz mięsnych przekąsek na naszym stole lądują również słodkie i kaloryczne lody, ciasteczka, desery… A może zastąpić je owocami z grilla?

Owocowe szaszłyki
Owocowe szaszłyki

Owoce na grillu z powodzeniem mogą zastąpić kaloryczne desery. Ponadto grillowane owoce zawierają bardzo dużo błonnika, który ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Taka przekąska nie tylko nas nasyci, ale również dostarczy naszemu organizmowi wiele pożądanych składników odżywczych.

ZDROWY CUKIER

Owoce zawierają fruktozę, która w smaku jest dwa razy słodsza do sacharozy (zwykłego cukru), a jest zdecydowanie zdrowsza i dostarcza nam mniej kalorii. Ma też mniejszy indeks glikemiczny, więc możemy takim deserem poczęstować również osoby chore na cukrzycę. Zwłaszcza że podczas grillowania tracą część cukru.

Przeczytaj również: Zielony sposób na zgrabną figurę

Pamiętajmy by grillowane owoce nie leżały zbyt długo w jednym miejscu, ponieważ wydzielany przez nie cukier łatwo ulega przypalaniu!

warzywa grillowane
warzywa grillowane

PRZYRZĄDZANIE

Przy grillowaniu owoców obowiązują podobne zasady jak przy grillowaniu warzyw. Owoce powinny być dojrzałe (albo prawie dojrzałe), ale jeszcze dosyć twarde gdyż zmiękną na grillu. Oczywiście przed grillowaniem musimy bardzo dobrze oczyścić ruszt inaczej owoce mogą przejść smakiem grillowanego poprzednio mięsa, np. żeberkami. Miękkie owoce takie jak: gruszki, kiwi, brzoskwinie, jabłka itp. nie obieramy ze skórek. Kroimy je jedynie na większe kawałki i usuwamy pestki. Przed położeniem je na grillu, przez 20 minut powinniśmy je namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. A w czasie grillowania delikatnie skraplamy je oliwą.

Przeczytaj również: Kiełki, witaminy w kilka dni

Owoce na grilla
Owoce na grilla

OWOCOWE SZASZŁYKI

By zrobić owocowe szaszłyki będziemy potrzebować: 2 obrane banany, 2 plastry arbuza bez skórki, 3 plastry ananasa bez skórki, 2 kiwi, 2 gruszki, 1kg truskawek oraz oliwę. Owoce kroimy na grubsze plasterki i nabijamy je naprzemiennie na patyki. Wrzucamy na grilla i grillujemy przez około 7 minut, pamiętając by w trakcie je obracać i polewać oliwą.

Przeczytaj również:

Warzywa zamiast mięsa

Zielona herbata dla zdrowia, urody i utratę wagi

Witaminy przez cały rok

Awokado zamiast masła

Foto: Pexels i Pixabay

Logo bez tła Stacja Ogród

Zostań ogrodowym ekspertem! 🌿

Chcesz mieć zawsze świeże pomysły na swój ogród?

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymuj co tydzień:

Praktyczne porady ogrodnicze 🛠️

Inspiracje na piękne aranżacje 🌸

Informacje o nowych roślinach i trendach 🌱

Ekskluzywne oferty i promocje w naszym sklepie 🌟

Zapisz się już teraz! To proste i bezpłatne! Nie przegap żadnej rośliny, która odmieni Twój ogród!

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *