Nie ma nic zdrowszego jak budzące się do życia warzywa, to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają pełen zestaw witamin, minerałów, białek, w tym enzymów. Tak więc ich skład jest znacznie bogatszy w cenne dla nas składniki odżywcze niż suchych nasion czy dojrzałych warzyw.
Kiełki kapusty czerwonej

Zawierają nawet 6 razy więcej witaminy C i nawet 40 razy więcej witaminy E w 100 g produktu niż czerwone główki. Są niskokaloryczne, świetnym źródłem błonnika i kwasu foliowego, zawierają ponadto małe, ale jednak ilości magnezu, wapnia, potasu i żelaza.
Przeczytaj również: Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Kiełki rzodkiewki

Zawierają cenne dla zdrowia składniki, np. kwas foliowy, witaminę B6, glukozynolany, które mają właściwości antyrakowe. Witaminę C, siarkę, jod i potas.
Przeczytaj również: Bazylia dla zdrowia, smaku i poprawę nastroju
Kiełki fasoli mung
Są bezkonkurencyjne, często też mylone z kiełkami soi. Gotowe do jedzenia będą już po 2 – 4 dniach od zasadzenia. Obniżają stężenie cholesterolu, są bogate w sole mineralne oraz w witaminy A B C i E.
Przeczytaj również: Zielona herbata dla zdrowia, urody i utratę wagi
Kiełki słonecznika

Uprawiamy je w nieco inny sposób, by wyrosły bowiem potrzebna jest ziemia. Musimy pamiętać, że podobnie jak kiełki rzeżuchy, jada się ich tylko górną – zieloną część. Dostarczą naszemu organizmowi białko, oraz cenne aminokwasy. W zielonej tkance znajdują się dość wysokie ilości witamin, przede wszystkim witamina A, C, E oraz witaminy z grupy B. Na uwagę zasługują także minerały, a konkretnie wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i selen.
Przeczytaj również: Warzywa z nasion – sposób na tanie warzywa
Od nasiona do kiełka

Nie ma nic prostszego jak uprawa kiełków. Musimy jednak pamiętać, aby nasiona do produkcji, nie zawierały: środków ochrony roślin, nawozów i innych związków chemicznych. Nasionka płuczemy, a następnie moczymy w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Maleńkie nasionka moczymy około 4 – 6 godzin, większe, np. słonecznika nawet dwa razy dłużej. Gdy wyschną przekładamy je do słoika, doniczki, kiełkownicy lub wykładamy na warstwie wilgotnej waty. Za kilka dni możemy już cieszyć się witaminami z własnej uprawy.
Przeczytaj również:
Owoce i warzywa oczyszczające organizm po rzuceniu papierosów
Foto: Pexels i Pixabay

Cześć! Mam na imię Artur i jedną z moich największych pasji są rośliny – ich uprawa oraz zgłębianie tajników wiedzy na temat ogrodnictwa oraz uprawy roślin doniczkowych. Aby dzielić się moją pasją i wiedzą z innymi, postanowiłem pisać artykuły na stronę internetową Stacja Ogród. Jest to oficjalna strona firmy świadczącej profesjonalne usługi ogrodnicze. Każdy mój artykuł jest dokładnie weryfikowany pod kątem merytorycznym przez doświadczonych ogrodników pracując w firmie ogrodniczej „Stacja Ogród”. Dzięki temu możesz mieć pewność, że znajdziesz tam rzetelne i praktyczne porady, które pomogą Ci w pielęgnacji własnego ogrodu. Zapraszam serdecznie na naszą stronę internetową oraz na profil na Facebooku i grupę o tej samej nazwie – Stacja Ogród. Stwórzmy tam miejsce, gdzie wspólnie będziemy dzielić się inspiracjami, doświadczeniami i pasją do ogrodnictwa. Do zobaczenia!