Shadow

Kiełki, witaminy w kilka dni

Nie ma nic zdrowszego jak budzące się do życia warzywa, to prawdziwe bomby witaminowe. Zawierają pełen zestaw witamin, minerałów, białek, w tym enzymów. Tak więc ich skład jest znacznie bogatszy w cenne dla nas składniki odżywcze niż suchych nasion czy dojrzałych warzyw.

Kiełki kapusty czerwonej

kapusta czerwona
kapusta czerwona

Zawierają nawet 6 razy więcej witaminy C i nawet 40 razy więcej witaminy E w 100 g produktu niż czerwone główki. Są niskokaloryczne, świetnym źródłem błonnika i kwasu foliowego, zawierają ponadto małe, ale jednak ilości magnezu, wapnia, potasu i żelaza.

Przeczytaj również: Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?

Kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki

Zawierają cenne dla zdrowia składniki, np. kwas foliowy, witaminę B6, glukozynolany, które mają właściwości antyrakowe. Witaminę C, siarkę, jod i potas.

Przeczytaj również: Bazylia dla zdrowia, smaku i poprawę nastroju

Kiełki fasoli mung

Są bezkonkurencyjne, często też mylone z kiełkami soi. Gotowe do jedzenia będą już po 2 – 4 dniach od zasadzenia. Obniżają stężenie cholesterolu, są bogate w sole mineralne oraz w witaminy A B C i E.

Przeczytaj również: Zielona herbata dla zdrowia, urody i utratę wagi

Kiełki słonecznika

Kiełki słonecznika
Kiełki słonecznika

Uprawiamy je w nieco inny sposób, by wyrosły bowiem potrzebna jest ziemia. Musimy pamiętać, że podobnie jak kiełki rzeżuchy, jada się ich tylko górną – zieloną część. Dostarczą naszemu organizmowi białko, oraz cenne aminokwasy. W zielonej tkance znajdują się dość wysokie ilości witamin, przede wszystkim witamina A, C, E oraz witaminy z grupy B. Na uwagę zasługują także minerały, a konkretnie wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i selen.

Przeczytaj również: Warzywa z nasion – sposób na tanie warzywa

Od nasiona do kiełka

Kiełkujące nasiona

Nie ma nic prostszego jak uprawa kiełków. Musimy jednak pamiętać, aby nasiona do produkcji, nie zawierały: środków ochrony roślin, nawozów i innych związków chemicznych. Nasionka płuczemy, a następnie moczymy w przegotowanej, ostudzonej wodzie. Maleńkie nasionka moczymy około 4 – 6 godzin, większe, np. słonecznika nawet dwa razy dłużej. Gdy wyschną przekładamy je do słoika, doniczki, kiełkownicy lub wykładamy na warstwie wilgotnej waty. Za kilka dni możemy już cieszyć się witaminami z własnej uprawy.


Przeczytaj również:

Owoce i warzywa oczyszczające organizm po rzuceniu papierosów

Warzywa zamiast mięsa

Kolorowe marchewki

Foto: Pexels i Pixabay

Logo bez tła Stacja Ogród

Zostań ogrodowym ekspertem! 🌿

Chcesz mieć zawsze świeże pomysły na swój ogród?

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymuj co tydzień:

Praktyczne porady ogrodnicze 🛠️

Inspiracje na piękne aranżacje 🌸

Informacje o nowych roślinach i trendach 🌱

Zapisz się już teraz! To proste i bezpłatne! Nie przegap żadnej rośliny, która odmieni Twój ogród!

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.