Wrotycz występuje w Polsce bardzo pospolicie, możemy go często spotkać na łąkach, na skrajach lasów oraz nieopodal pól i dróg. Dawniej był ceniony za swoje właściwości zdrowotne, dzisiaj bardzo często jest wykorzystywany jako naturalny środek w walce z szkodnikami.

WROTYCZ W KUCHNI I MEDYCYNIE
W minionych czasach wrotycz miał również zastosowanie w kuchni, jego zapiekane w cieście koszyczki kwiatowe często gościły w kuchni naszych prababć. Nasi przodkowie również często wykorzystywali go w medycynie, jednak jak się okazało w równym stopniu może pomagać jak i być trujący dla człowieka. Dlatego już dzisiaj nie stosuje się go w medycynie ani w kuchni, za to może mieć szerokie zastosowanie w naszych ogrodach.
Przeczytaj również: Gnojówka z pokrzywy – naturalny środek ochronny roślin

JAK ZROBIĆ GNOJÓWKĘ Z WROTYCZU
1- Podczas kwitnienia ścinamy wrotycz
2- Kilogram zebranych roślin rozdrabniamy (liście i kwiaty) i wrzucamy do pojemnika
3- Tak przygotowaną roślinę zalewamy 10 litrami wody, przykrywamy nieszczelną pokrywą lub siatką.
4- Odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie, pamiętając by codziennie mieszać wywar. Pojawi się na nim piana, ale to dobry znak, oznaczać to będzie że zachodzi proces fermentacji.
5- Gdy tak przygotowana gnojówka przestanie się pienić, zlewamy jej zawartość do innego pojemnika a resztki rośliny wyrzucamy na kompost – Nawóz z resztek kuchennych i roślinnych
Przeczytaj również: Nawóz dla roślin z fusów herbaty

MRÓWKI, MSZYCE, ŚLIMAKI I PĘDRAKI
Bez rozcieńczenia gnojówka z wrotyczu wykorzystywana jest do walki z mrówkami a także do walki z pędrakami i ślimakami. Po rozcieńczeniu wodą (w proporcjach 1:15) gnojówkę z wrotyczu można stosować do oprysku przeciw mszycom.
Przeczytaj również: Nawóz z resztek kuchennych i roślinnych

WROTYCZ NA CHOROBY ROŚLIN
Wczesną wiosna wywar z wrotyczu możemy zastosować jako oprysk na drzewa i krzewy. Pomoże nam on zniszczyć zimujące szkodniki (np. jaja mszyc i przędziorków). Może być również przydatny w zwalczaniu niektórych chorób roślin, takich jak rdza czy mączniak prawdziwy. Biorąc pod uwagę wysoką ilość potasu we wrotyczu, warto go dorzucić do naszego kompostownika.
Przeczytaj również:
Foto: Pexels i Pixabay

Cześć! Mam na imię Artur i jedną z moich największych pasji są rośliny – ich uprawa oraz zgłębianie tajników wiedzy na temat ogrodnictwa oraz uprawy roślin doniczkowych. Aby dzielić się moją pasją i wiedzą z innymi, postanowiłem pisać artykuły na stronę internetową Stacja Ogród. Jest to oficjalna strona firmy świadczącej profesjonalne usługi ogrodnicze. Każdy mój artykuł jest dokładnie weryfikowany pod kątem merytorycznym przez doświadczonych ogrodników pracując w firmie ogrodniczej „Stacja Ogród”. Dzięki temu możesz mieć pewność, że znajdziesz tam rzetelne i praktyczne porady, które pomogą Ci w pielęgnacji własnego ogrodu. Zapraszam serdecznie na naszą stronę internetową oraz na profil na Facebooku i grupę o tej samej nazwie – Stacja Ogród. Stwórzmy tam miejsce, gdzie wspólnie będziemy dzielić się inspiracjami, doświadczeniami i pasją do ogrodnictwa. Do zobaczenia!