Pokrzywę kojarzymy jako uciążliwy i nie przyjemny chwast, którego należy się pozbyć z ogrodu i ogólnie dostępnych dla nas miejsc. Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że jest ona szeroko wykorzystywana nie tylko w zielarstwie, ale również w kuchni, kosmetyce, oraz że możemy z niej zrobić nawóz zasilający nasze warzywa i rośliny.

SKŁADNIKI ODŻYWCZE POKRZYW
W pokrzywie znajdziemy mnóstwo witamin, między innymi witaminy A, B2, C, K, duże ilości azotu i potasu, oraz magnez, żelazo, fosfor, cynk, mangan, krzem. Sole mineralne i kwasy organiczne, oraz karoten, chlorofil, pektyny. Właśnie te substancje zawarte w pokrzywie doskonale wpływają na wzrost i kwitnienie roślin oraz na wydawane przez nie plony.
Przeczytaj również: Gnojówka z Wrotyczu – naturalny środek ochronny roślin
GNOJÓWKA Z POKRZYWY
Najlepsze do przygotowania gnojówki będą młode rośliny, zbieramy je i tniemy na jeszcze mniejsze części, które układamy na dnie plastikowego pojemnika (1 kg na 10 litrów wody) np. do dużego wiadra (Nie nadają się do tego pojemniki metalowe czy też betonowe!). Pociętą roślinę zalewamy 10 litrami wody, najlepiej jeżeli będzie to woda deszczowa. Wszystko przykrywamy siatką lub gazą, nie zamykamy go szczelnie ponieważ do fermentacji jest potrzebny dostęp tlenu. Tak przygotowany pojemnik, odstawiamy na około dwa tygodnie w lekko zacienione miejsce. Musimy pamiętać by roztwór codziennie przemieszać, wydobywać się będzie przy tym bardzo nieprzyjemny zapach, więc dobrze byłoby ustawić go z dala od naszego domu. Gdy z powierzchni zniknie piana i roztwór zrobi się lekko brunatny, będzie to oznaką że produkt jest już gotowy do użycia.

Przeczytaj również: Nawóz z resztek kuchennych i roślinnych
ZASTOSOWANIE
Jest to doskonały nawóz do roślin ogrodowych jak również warzyw. Można ją również zastosować, jako naturalny środek do zwalczania miseczników, mszyc, przędziorków. Jak również chorób grzybowych takich jak szara pleśń czy też mączniaka prawdziwego i rzekomego.
Przeczytaj również: Czym ściółkować glebę?
PODLEWANIE GNOJÓWKĄ
Rozwór z gnojówki rozcieńczamy z wodą w stosunku 1:10. Możemy nią podlewać warzywa np. pomidory, ogórki (nie podlewamy nią czosnku, cebuli, fasoli i grochu). Rośliny kwitnące, jednoroczne i byliny, oraz krzewy i drzewa owocowe.
Przeczytaj również: Jak zrobić samemu maść ogrodniczą?
OPRYSK Z GNOJÓWKI
Oprysk rozcieńczamy w stosunku 1:20. Stosujemy go do zwalczania szkodników (np. mszyce) oraz chorób grzybowych. Taki oprysk możemy również zastosować w przypadku niedoboru pierwiastków (nawóz dolistny)

PAMIĘTAJ
Do zbioru najbardziej wartościowe będą młode rośliny, które są jeszcze przed kwitnieniem. Zawierają one bowiem największą i najbardziej skoncentrowaną ilość witamin i składników mineralnych.
Przeczytaj również:
Foto: Pexels i Pixabay

Cześć! Mam na imię Artur i jedną z moich największych pasji są rośliny – ich uprawa oraz zgłębianie tajników wiedzy na temat ogrodnictwa oraz uprawy roślin doniczkowych. Aby dzielić się moją pasją i wiedzą z innymi, postanowiłem pisać artykuły na stronę internetową Stacja Ogród. Jest to oficjalna strona firmy świadczącej profesjonalne usługi ogrodnicze. Każdy mój artykuł jest dokładnie weryfikowany pod kątem merytorycznym przez doświadczonych ogrodników pracując w firmie ogrodniczej „Stacja Ogród”. Dzięki temu możesz mieć pewność, że znajdziesz tam rzetelne i praktyczne porady, które pomogą Ci w pielęgnacji własnego ogrodu. Zapraszam serdecznie na naszą stronę internetową oraz na profil na Facebooku i grupę o tej samej nazwie – Stacja Ogród. Stwórzmy tam miejsce, gdzie wspólnie będziemy dzielić się inspiracjami, doświadczeniami i pasją do ogrodnictwa. Do zobaczenia!