Shadow

Z jakich owoców można zrobić dobre wino

Jeżeli wino, każdy z nas pomyśli – winogrona. Niekoniecznie, ponieważ wino można zrobić z wielu innych owoców, które obrodziły nam w ogrodzie. Dzisiaj napiszę o owocach z których możemy zrobić domowe wino.

Wino z deserem owocowym

WINO Z TRUSKAWEK

Z truskawek nie tylko możemy zrobić kompot, konfiturę, dżem, ale również wino. Takie wino stanie się prawdziwym przebojem na „babskich wieczorach”, lub na popołudniowych przyjęciach. Oczywiście podajemy je schłodzone i z kawałkami truskawek.

wino z truskawek

Przeczytaj również: Czarny bez naturalny lek z ogrodu

WINO Z MALIN

Podobnie jak wino z truskawek ma bardzo smaczny, słodki smak oraz przepiękny, rubinowy, głęboki kolor. Idealnie nada się jako aperitif lub dodatek do deserów.

WINO Z AGRESTU

Kiedyś było to bardzo popularne wino w Polsce, obecnie już nieco zapomniane a bardzo szkoda. Jest słodko-kwaśne, lekkie i orzeźwiające, po prostu idealne. I aromat, który unosi się jeszcze bardzo długo po otworzeniu butelki. Co ciekawe, do produkcji tego wina nie musimy używać drożdży.

WINO Z PORZECZEK

To prawdziwy klasyk, było robione już wieki temu z czarnych, jak i czerwonych owoców. Swoją sławę zdobyło dzięki swojemu orzeźwiającemu, nieco kwaśnemu posmakowi. Można nim nasączać również biszkopty, uzyskamy w ten sposób niezwykły, oryginalny smak ciast czy tortów.

Kieliszek wina

WINO Z GŁOGU

Wino z głogu szczególnie polecam fanom kwaskowatych smaków. Idealnie się sprawdzi w duecie z słodkimi deserami, lodami czy kremami. Podobnie jak wino z czarnego bzu ma właściwości lecznicze: wzmocni serce i poprawi odporność organizmu.

Przeczytaj również: Awokado zamiast masła

WINO Z JARZĘBINY

Często kojarzy się nam z wysokoprocentowym trunkiem – jarzębiaczkiem. Ale można zrobić z owoców jarzębiny również wino, które będzie miało kwaśny, nieco cierpki posmak. Wino z jarzębiny to też prawdziwa bomba witamin, przydatne będzie na na przeziębienie, grypę i inne choroby układu oddechowego.

WINO Z PIGWY

Z uwagi na jego kwaskowaty smak, doskonale się sprawdzi jako dodatek do deserów. Pomoże w przeziębieniach i pierwszych objawach grypy – jest bogatym źródłem witaminy C i innych witamin.

WINO Z CZARNEGO BZU

Wino z czarnego bzu jest nie tylko bardzo smaczne, ale ma też właściwości lecznicze. Przede wszystkim będzie pomocne w leczeniu przeziębień. Większy łyk takiego wina pomoże nam również w problemach z trawieniem po obfitym posiłku.

butelka wina

Same owoce jednak nie wystarczą do zrobienia wina, będziemy potrzebować jeszcze: drożdże winne, pożywkę do drożdży, wodę, cukier, butlę – na początku przygody z winem najlepiej sprawdzi się mniejszy gąsiorek, od 5 do 10 litrów, sokowirówkę oraz rurki fermentacyjnej. Dokładne przepisy jak wykonać dobre wino z wyżej opisanych owoców, z łatwością odnajdziemy w internecie.

Przeczytaj również:

Zioła na poprawę odporności

Siemię, łopian, miód – dodaj włosom objętości

Owoce z grilla zamiast deserów, lodów czy słodyczy

Foto: Pexels i Pixabay

Logo bez tła Stacja Ogród

Zostań ogrodowym ekspertem! 🌿

Chcesz mieć zawsze świeże pomysły na swój ogród?

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymuj co tydzień:

Praktyczne porady ogrodnicze 🛠️

Inspiracje na piękne aranżacje 🌸

Informacje o nowych roślinach i trendach 🌱

Zapisz się już teraz! To proste i bezpłatne! Nie przegap żadnej rośliny, która odmieni Twój ogród!

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *