Jeżeli wino, każdy z nas pomyśli – winogrona. Niekoniecznie, ponieważ wino można zrobić z wielu innych owoców, które obrodziły nam w ogrodzie. Dzisiaj napiszę o owocach z których możemy zrobić domowe wino.

WINO Z TRUSKAWEK
Z truskawek nie tylko możemy zrobić kompot, konfiturę, dżem, ale również wino. Takie wino stanie się prawdziwym przebojem na „babskich wieczorach”, lub na popołudniowych przyjęciach. Oczywiście podajemy je schłodzone i z kawałkami truskawek.

Przeczytaj również: Czarny bez naturalny lek z ogrodu
WINO Z MALIN
Podobnie jak wino z truskawek ma bardzo smaczny, słodki smak oraz przepiękny, rubinowy, głęboki kolor. Idealnie nada się jako aperitif lub dodatek do deserów.
WINO Z AGRESTU
Kiedyś było to bardzo popularne wino w Polsce, obecnie już nieco zapomniane a bardzo szkoda. Jest słodko-kwaśne, lekkie i orzeźwiające, po prostu idealne. I aromat, który unosi się jeszcze bardzo długo po otworzeniu butelki. Co ciekawe, do produkcji tego wina nie musimy używać drożdży.
WINO Z PORZECZEK
To prawdziwy klasyk, było robione już wieki temu z czarnych, jak i czerwonych owoców. Swoją sławę zdobyło dzięki swojemu orzeźwiającemu, nieco kwaśnemu posmakowi. Można nim nasączać również biszkopty, uzyskamy w ten sposób niezwykły, oryginalny smak ciast czy tortów.

WINO Z GŁOGU
Wino z głogu szczególnie polecam fanom kwaskowatych smaków. Idealnie się sprawdzi w duecie z słodkimi deserami, lodami czy kremami. Podobnie jak wino z czarnego bzu ma właściwości lecznicze: wzmocni serce i poprawi odporność organizmu.
Przeczytaj również: Awokado zamiast masła
WINO Z JARZĘBINY
Często kojarzy się nam z wysokoprocentowym trunkiem – jarzębiaczkiem. Ale można zrobić z owoców jarzębiny również wino, które będzie miało kwaśny, nieco cierpki posmak. Wino z jarzębiny to też prawdziwa bomba witamin, przydatne będzie na na przeziębienie, grypę i inne choroby układu oddechowego.
WINO Z PIGWY
Z uwagi na jego kwaskowaty smak, doskonale się sprawdzi jako dodatek do deserów. Pomoże w przeziębieniach i pierwszych objawach grypy – jest bogatym źródłem witaminy C i innych witamin.
WINO Z CZARNEGO BZU
Wino z czarnego bzu jest nie tylko bardzo smaczne, ale ma też właściwości lecznicze. Przede wszystkim będzie pomocne w leczeniu przeziębień. Większy łyk takiego wina pomoże nam również w problemach z trawieniem po obfitym posiłku.

Same owoce jednak nie wystarczą do zrobienia wina, będziemy potrzebować jeszcze: drożdże winne, pożywkę do drożdży, wodę, cukier, butlę – na początku przygody z winem najlepiej sprawdzi się mniejszy gąsiorek, od 5 do 10 litrów, sokowirówkę oraz rurki fermentacyjnej. Dokładne przepisy jak wykonać dobre wino z wyżej opisanych owoców, z łatwością odnajdziemy w internecie.
Przeczytaj również:
Foto: Pexels i Pixabay

Cześć! Mam na imię Artur i jedną z moich największych pasji są rośliny – ich uprawa oraz zgłębianie tajników wiedzy na temat ogrodnictwa oraz uprawy roślin doniczkowych. Aby dzielić się moją pasją i wiedzą z innymi, postanowiłem pisać artykuły na stronę internetową Stacja Ogród. Jest to oficjalna strona firmy świadczącej profesjonalne usługi ogrodnicze. Każdy mój artykuł jest dokładnie weryfikowany pod kątem merytorycznym przez doświadczonych ogrodników pracując w firmie ogrodniczej „Stacja Ogród”. Dzięki temu możesz mieć pewność, że znajdziesz tam rzetelne i praktyczne porady, które pomogą Ci w pielęgnacji własnego ogrodu. Zapraszam serdecznie na naszą stronę internetową oraz na profil na Facebooku i grupę o tej samej nazwie – Stacja Ogród. Stwórzmy tam miejsce, gdzie wspólnie będziemy dzielić się inspiracjami, doświadczeniami i pasją do ogrodnictwa. Do zobaczenia!