Shadow

Kolorowy świat agrestu

Agrest to niewielki krzew, dlatego idealnie nadaje się nawet do niewielkich ogródków. Obecnie dostępny także w formie piennej. Możemy wtedy posadzić w nim kilka odmian o różnych kolorach. Najbardziej znane nam odmiany to te o owocach żółtych lub zielonych. Chociaż możemy spotkać również odmiany o owocach różowych, jasnoczerwonych lub bordowych.

Kolorowy świat agrestu Liście agrestu

Udany powrót po latach

Agrest kiedyś był jednym z bardziej popularnych krzewów owocowych, spotkać go można było niemal w każdym ogródku. Zwykle kojarzył nam się z kwaskowatym smakiem, dlatego pewnie na kilka lat popadł w niełaskę zapomnienia. Dzisiaj możemy kupić dużo więcej jego odmian, mniej lub bardziej kwaskowatych. Dlatego znowu coraz częściej gości w naszych ogrodach.

Przeczytaj również: Uprawa porzeczek w ogrodzie

Najczęstsze odmiany agrestu

Biały triumf

Występuje również pod nazwą „White Smith”. Charakteryzuje się szybkim i intensywnym wzrostem. Owocuje bardzo dużymi, soczystymi owocami koloru zielonego. Krzewy tej odmiany mają dość niskie wymagania. Lubią stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatru oraz glebę próchniczą.

Czerwony triumf

Jest to jedna z najbardziej znanych odmian agrestu, uprawiana jest niemal na całym świecie. Owocuje bardzo licznie, owocami koloru czerwonego. Ma małe wymagania i uzyskuje się przy tej odmianie duże zbiory, dlatego jest polecana do uprawy w przydomowych ogródkach.

Kolorowy świat agrestu Czerwone owoce agrestu

Invicta

Ta odmiana owocuje żółto-zielonymi owocami i pojawiają się w drugiej połowie lipca. Często ta odmiana jest wykorzystywana do produkcji przetworów a to dlatego że jej owoce, rosną na charakterystycznym dość długim ogonku, dzięki czemu odmiana doskonale nadaje się do zbioru maszynowego.

Lady delamere

Angielska odmiana agrestu, bardzo dobrze owocuje, a owoce są duże, o gładkiej skórce w kolorze jasnozielonym. Miąższ zielony, soczysty i bardzo smaczny. Lady Delamere jest dość delikatną odmianą, owoce są podatne na poparzenia słońcem.

Honinga

Niemiecka odmiana agrestu, owocuje bardzo wcześnie, bo już w czerwcu. Jej plusem oprócz szybkiego owocowania są też owoce, żółte i słodkie.

Hinnonmaki gelb

To skandynawska odmiana agrestu, odporna na niskie temperatury. Owoce dojrzewają późno i mają żółty kolor.

Owoce agrestu na krzewie

Przeczytaj również: Maliny skąpane w słońcu

Uprawa

Agrest zwykle kojarzy nam się z krzewem osiągającym niewielką wysokość, maksymalnie około 1,5 metra, jeżeli decydujemy się na taką odmianę, musimy pamiętać o zachowaniu odległości pomiędzy roślinami. Sadzimy go w rzędach zachowując około 1,5 -2 metrów odstępu.

Bardziej dekoracyjną i łatwiejszą w zbiorach odmianą jest agrest pienny. Swoim wyglądem przypomina malutkie drzewko, które wieńczy niewielka korona. Agrest pienny możemy sadzić gęściej, co 1,0 – 1,5m.

Agrest wymaga stanowiska słonecznego, lecz osłoniętego od zbyt silnych wiatrów. Niektóre odmiany również udają się na w miejscach lekko zacienionych. Gleba powinna być żyzna, próchniczna, zasobna w składniki pokarmowe i przepuszczalna, ale utrzymująca lekką wilgotność. Dobre rezultaty daje uprawa na glebach piaszczysto-gliniastych z domieszką kompostu.

W zależności od warunków glebowych, w okresie suszy i upałów należy krzewy regularnie podlewać aby nie dopuścić do przesuszenia się bryły korzeniowej.

Nawożenie rozpoczynamy wiosną. Najlepiej użyć nawozu wieloskładnikowego typu Azofoska, Yara Mila Complex. Nawożenie stosujemy 2-3 krotnie, nie później niż do połowy sierpnia. Ewentualnie we wrześniu możemy zastosować tzw. nawóz jesienny, który nie zawiera azotu.

Cięcie agrestu

Po posadzeniu agrestu jesienią, pierwsze cięcie wykonujemy wczesną wiosną, jeszcze przed ruszeniem wegetacji. Jeżeli sadzimy krzewy wiosną, to przycinamy je od razu po posadzeniu. W przypadku formy krzaczastej, przycinamy na 2-3 oczka od nasady. W kolejnym roku wycinamy pędy krzyżujące się, pokładające, cienkie. Właściwe pędy skracamy znowu na 2-3 oczka. W trzecim roku uprawy formujemy ostatecznie koronę krzewu. Oczywiście usuwamy wszystkie pędy słabe, leżące na ziemi i krzyżujące się. Pędy jednoroczne skracamy mniej więcej o 1/3 długości. Ostatecznie krzew powinien mieć 8-10 pędów na których wyrosną krótkopędy owoconośne.

W przypadku formy piennej skracamy pędy o połowę, w przypadku kiedy pędów jest więcej niż 3, resztę usuwamy u nasady. Drugą metodą jest skrócenie jednego najmocniejszego pędu na 2-3 oczka, a resztę wycinamy. Oczywiście mówimy o pierwszy cięciu po posadzeniu na wiosnę. W drugim roku zostawiamy 2-3 silne pędy, które znowu skracamy na 2-3 oczka, a resztę usuwamy. W trzecim roku powinniśmy już mieć uformowaną koronkę z 6-7 pędami szkieletowymi.

Dalsze cięcia w kolejnych latach polegają na prześwietlaniu korony krzewu czy to w formie piennej czy krzaczastej. Usuwamy pędy słabe, krzyżujące się i pokładające.

Agrest krzew owoce

Przeczytaj również: Uprawa borówki w ogrodzie – to proste

Ulga dla oczu

Agrest powinni szczególnie docenić osoby, które skarżą się na „zmęczone oczy”. Zawiera bowiem luteinę, która wspomaga pracę narządu wzroku. Zawiera również składniki mineralne i liczne witaminy, które dobrze wpływają na nasze zdrowie.

Przeczytaj również:

Cięcie malin tradycyjnych i powtarzających

Uprawa borówki w ogrodzie – to proste

Cięcie drzew i krzewów owocowych

Cięcie borówki wysokiej

Foto: Pexels i Pixabay