Są takie trzy napoje w Polsce, które nadają się na każdą okazję. Herbata, kawa i wódka 🙂 Jednak tego drugiego, z wiadomych względów, nie będziemy polecać do robienia w domu samemu. A o kawie piszemy tutaj. Skupimy się dzisiaj na herbacie.

Chociaż ten napój jest nam znany od wieków, a jego przygotowanie jest uważane za dziecinnie prostą czynność, tak już uprawianie w domu herbaty nie należy do najprostszych. Uprawa krzewu herbacianego to wyzwanie dla bardziej doświadczonych miłośników roślin. Ale nic nie nauczy nas doświadczenia bardziej od praktyki.
Przeczytaj również: Kawa na parapecie, uprawa i pielęgnacja
Uprawa herbaty

Uprawa tej rośliny nie należy do najłatwiejszych, jednak przy dobrej opiece już po 3-4 latach, będziemy mogli zaparzyć sobie herbatę z liści z samodzielnie uprawionego drzewka.
– Zakup nasion to bardzo ważny etap. Nasiona kupujmy u sprawdzonych firm.
– Nasiona przez minimum 24h moczymy w wodzie, te które opadną na dno pojemnika mają znacznie większe szanse na wykiełkowanie.
– Po namoczeniu, wyciągamy nasiona i na ok 1,5 dnia pozostawiamy np. na parapecie. Regularnie je spryskujemy do momenty aż pojawią się pęknięcia. Dopiero tak przygotowane, pęknięte nasionko, możemy zasadzić.
– Herbatę, możemy posadzić w ziemi uniwersalnej, koniecznie pamiętając o drenażu (warstwa kamieni lub keramzytu na dnie doniczki)
– Doniczkę stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Czas kiełkowania, może wynieść nawet pół roku. Nie przejmujcie się jeżeli nic nam nie wykiełkuje, po prostu uzbrojeni w cierpliwość zaczynamy wszystko od nowa.

Krzewy herbaciane w doniczkach rosną dość wolno, około 10-15 cm rocznie, mimo to młode rośliny przesadzamy co roku, a starsze co 2-3 lata. W okresie letnim możemy wystawić ją na zewnętrzny parapet, balkon lub taras. Herbata lubi wodę, więc musimy pamiętać o częstym jej podlewaniu.
Przeczytaj również: Rukola w ogrodzie, na balkonie lub parapecie
Jak przygotować liście do zaparzenia

Liście herbaty należy umieścić na tacy, zawinąć szczelnie folią i odstaw na 15 minut. Następnie usuwamy folię i suszymy je w piekarniku, podgrzewając do 130 stopni. Wysuszone liście, przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Możemy pić czystą herbatę lub dodać do niej inne zioła uprawne, takie jak mięta, melisa, tymianek, napój będzie nie tylko smaczny, ale także zdrowy.
Przeczytaj również:
Zioła do prostej uprawy w doniczce
Foto: Pexels i Pixabay

Cześć! Mam na imię Artur i jedną z moich największych pasji są rośliny – ich uprawa oraz zgłębianie tajników wiedzy na temat ogrodnictwa oraz uprawy roślin doniczkowych. Aby dzielić się moją pasją i wiedzą z innymi, postanowiłem pisać artykuły na stronę internetową Stacja Ogród. Jest to oficjalna strona firmy świadczącej profesjonalne usługi ogrodnicze. Każdy mój artykuł jest dokładnie weryfikowany pod kątem merytorycznym przez doświadczonych ogrodników pracując w firmie ogrodniczej „Stacja Ogród”. Dzięki temu możesz mieć pewność, że znajdziesz tam rzetelne i praktyczne porady, które pomogą Ci w pielęgnacji własnego ogrodu. Zapraszam serdecznie na naszą stronę internetową oraz na profil na Facebooku i grupę o tej samej nazwie – Stacja Ogród. Stwórzmy tam miejsce, gdzie wspólnie będziemy dzielić się inspiracjami, doświadczeniami i pasją do ogrodnictwa. Do zobaczenia!