Shadow

Five o’clock – herbata na parapecie

Są takie trzy napoje w Polsce, które nadają się na każdą okazję. Herbata, kawa i wódka 🙂 Jednak tego drugiego, z wiadomych względów, nie będziemy polecać do robienia w domu samemu. A o kawie piszemy tutaj. Skupimy się dzisiaj na herbacie.

Herbata w filiżance

Chociaż ten napój jest nam znany od wieków, a jego przygotowanie jest uważane za dziecinnie prostą czynność, tak już uprawianie w domu herbaty nie należy do najprostszych. Uprawa krzewu herbacianego to wyzwanie dla bardziej doświadczonych miłośników roślin. Ale nic nie nauczy nas doświadczenia bardziej od praktyki.

Przeczytaj również: Kawa na parapecie, uprawa i pielęgnacja

Uprawa herbaty

Herbata w doniczce

Uprawa tej rośliny nie należy do najłatwiejszych, jednak przy dobrej opiece już po 3-4 latach, będziemy mogli zaparzyć sobie herbatę z liści z samodzielnie uprawionego drzewka.

– Zakup nasion to bardzo ważny etap. Nasiona kupujmy u sprawdzonych firm.

– Nasiona przez minimum 24h moczymy w wodzie, te które opadną na dno pojemnika mają znacznie większe szanse na wykiełkowanie.

– Po namoczeniu, wyciągamy nasiona i na ok 1,5 dnia pozostawiamy np. na parapecie. Regularnie je spryskujemy do momenty aż pojawią się pęknięcia. Dopiero tak przygotowane, pęknięte nasionko, możemy zasadzić.

– Herbatę, możemy posadzić w ziemi uniwersalnej, koniecznie pamiętając o drenażu (warstwa kamieni lub keramzytu na dnie doniczki)

– Doniczkę stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Czas kiełkowania, może wynieść nawet pół roku. Nie przejmujcie się jeżeli nic nam nie wykiełkuje, po prostu uzbrojeni w cierpliwość zaczynamy wszystko od nowa.

Herbata ususzona

Krzewy herbaciane w doniczkach rosną dość wolno, około 10-15 cm rocznie, mimo to młode rośliny przesadzamy co roku, a starsze co 2-3 lata. W okresie letnim możemy wystawić ją na zewnętrzny parapet, balkon lub taras. Herbata lubi wodę, więc musimy pamiętać o częstym jej podlewaniu.

Przeczytaj również: Rukola w ogrodzie, na balkonie lub parapecie

Jak przygotować liście do zaparzenia

Herbata zielone liście

Liście herbaty należy umieścić na tacy, zawinąć szczelnie folią i odstaw na 15 minut. Następnie usuwamy folię i suszymy je w piekarniku, podgrzewając do 130 stopni. Wysuszone liście, przechowujemy w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Możemy pić czystą herbatę lub dodać do niej inne zioła uprawne, takie jak mięta, melisa, tymianek, napój będzie nie tylko smaczny, ale także zdrowy.


Przeczytaj również:

Zioła do prostej uprawy w doniczce

Liście laurowe z własnej uprawy w doniczce

Naturalny odświeżacz powietrza z pomarańczy

Foto: Pexels i Pixabay

Logo bez tła Stacja Ogród

Zostań ogrodowym ekspertem! 🌿

Chcesz mieć zawsze świeże pomysły na swój ogród?

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymuj co tydzień:

Praktyczne porady ogrodnicze 🛠️

Inspiracje na piękne aranżacje 🌸

Informacje o nowych roślinach i trendach 🌱

Zapisz się już teraz! To proste i bezpłatne! Nie przegap żadnej rośliny, która odmieni Twój ogród!

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *