Shadow

Rukola w ogrodzie, na balkonie lub parapecie

Rukola w ostatnich latach stała się bardzo popularnym, zdrowym dodatkiem do spożywanych przez nas posiłków. Jej świeże listki o pikantnym smaku, możemy sobie zapewnić przez całe lato.

Rukola na kanapce
Rukola na kanapce

MIEJSCE SADZENIA

Rukola najlepiej się czuje w miejscu zacienionym. Jeżeli nie możemy jej takiego miejsca zapewnić, możemy roślinę przykryć agrowłókniną. Możemy ją uprawiać zarówno w ogrodzie lub skrzyniach na tarasie lub na domowym parapecie, gdzie znacznie lepiej będzie rosła po zewnętrznej stronie mieszkania (dlatego zalecane jest jej wysiew od końca kwietnia do września). Jeżeli zdecydujemy się na jej uprawę w ogrodzie, nie powinniśmy wybierać miejsca po roślinach kapustnych. Może nie wyjść jej to na dobre, należy do tej samej grupy roślin i będzie podatna na te same szkodniki i choroby.

Przeczytaj również: Słoneczniki w ogrodzie, na balkonie i parapecie

SIEJ CO TRZY TYGODNIE

Świeżą rukolę powinniśmy wysiewać co trzy tygodnie, dzięki temu na bieżąco zapewnimy sobie nowe listki. Takie właśnie są najsmaczniejsze, mają łagodny smak. Starsze nabierają ostrości, a gdy roślina zaczyna kwitnąć stają się gorzkie.

Siewki rukoli
Siewki rukoli

PODŁOŻE

Rukola wymaga żyznej gleby, najlepiej z dodatkiem kompostu. Jeżeli zdecydujemy się na jej hodowle w doniczce, wystarczy ziemia uniwersalna. Jeżeli zapewnimy jej odpowiednie podłoże zbędne stanie się jej późniejsze nawożenie.

Przeczytaj również: Uprawa lawendy w ogrodzie, na tarasie i balkonie

PIELĘGNACJA

Rukole powinniśmy regularnie podlewać, ziemia powinna być stale lekko wilgotna. Przesuszone liście stają się niesmaczne. Po posadzeniu rukoli, możemy ją okryć gęstą firanką, uchroni ją to przed szkodnikiem – pchełką ziemną. Gdy młoda rukola zacznie rosnąć i będzie już miała kilka liści, powinniśmy ją przerwać i pozostawić w rozstawie co 6 centymetrów. Wyrwane młode roślinki, możemy wykorzystać do kanapek.

Rukola
Rukola

ZBIÓR

Gdy roślina zaczyna się formować w rozetę, to dla nas znak że nadszedł czas zbiorów liści. Dzieję się to po około trzech tygodniach od dnia wysiewu. Możemy zrywać je wielokrotnie, pobudzając w ten sposób roślinę do wytwarzania nowych liści, jednak wraz z upływem czasu będą one zmieniać swój smak.

Przeczytaj również:

Uprawy w skrzyniach. To łatwe!

Siemię, łopian, miód – dodaj włosom objętości

Jakie warzywa możemy jeszcze wysiać latem?

Foto: Pexels i Pixabay

Logo bez tła Stacja Ogród

Zostań ogrodowym ekspertem! 🌿

Chcesz mieć zawsze świeże pomysły na swój ogród?

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymuj co tydzień:

Praktyczne porady ogrodnicze 🛠️

Inspiracje na piękne aranżacje 🌸

Informacje o nowych roślinach i trendach 🌱

Ekskluzywne oferty i promocje w naszym sklepie 🌟

Zapisz się już teraz! To proste i bezpłatne! Nie przegap żadnej rośliny, która odmieni Twój ogród!

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Logo bez tła Stacja Ogród

Zostań ogrodowym ekspertem! 🌿

Chcesz mieć zawsze świeże pomysły na swój ogród?

Zapisz się do naszego newslettera i otrzymuj co tydzień:

Praktyczne porady ogrodnicze 🛠️

Inspiracje na piękne aranżacje 🌸

Informacje o nowych roślinach i trendach 🌱

Ekskluzywne oferty i promocje w naszym sklepie 🌟

Zapisz się już teraz! To proste i bezpłatne! Nie przegap żadnej rośliny, która odmieni Twój ogród!

Nie spamujemy! Przeczytaj naszą politykę prywatności, aby uzyskać więcej informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *