Rukola w ostatnich latach stała się bardzo popularnym, zdrowym dodatkiem do spożywanych przez nas posiłków. Jej świeże listki o pikantnym smaku, możemy sobie zapewnić przez całe lato.

MIEJSCE SADZENIA
Rukola najlepiej się czuje w miejscu zacienionym. Jeżeli nie możemy jej takiego miejsca zapewnić, możemy roślinę przykryć agrowłókniną. Możemy ją uprawiać zarówno w ogrodzie lub skrzyniach na tarasie lub na domowym parapecie, gdzie znacznie lepiej będzie rosła po zewnętrznej stronie mieszkania (dlatego zalecane jest jej wysiew od końca kwietnia do września). Jeżeli zdecydujemy się na jej uprawę w ogrodzie, nie powinniśmy wybierać miejsca po roślinach kapustnych. Może nie wyjść jej to na dobre, należy do tej samej grupy roślin i będzie podatna na te same szkodniki i choroby.
Przeczytaj również: Słoneczniki w ogrodzie, na balkonie i parapecie
SIEJ CO TRZY TYGODNIE
Świeżą rukolę powinniśmy wysiewać co trzy tygodnie, dzięki temu na bieżąco zapewnimy sobie nowe listki. Takie właśnie są najsmaczniejsze, mają łagodny smak. Starsze nabierają ostrości, a gdy roślina zaczyna kwitnąć stają się gorzkie.

PODŁOŻE
Rukola wymaga żyznej gleby, najlepiej z dodatkiem kompostu. Jeżeli zdecydujemy się na jej hodowle w doniczce, wystarczy ziemia uniwersalna. Jeżeli zapewnimy jej odpowiednie podłoże zbędne stanie się jej późniejsze nawożenie.
Przeczytaj również: Uprawa lawendy w ogrodzie, na tarasie i balkonie
PIELĘGNACJA
Rukole powinniśmy regularnie podlewać, ziemia powinna być stale lekko wilgotna. Przesuszone liście stają się niesmaczne. Po posadzeniu rukoli, możemy ją okryć gęstą firanką, uchroni ją to przed szkodnikiem – pchełką ziemną. Gdy młoda rukola zacznie rosnąć i będzie już miała kilka liści, powinniśmy ją przerwać i pozostawić w rozstawie co 6 centymetrów. Wyrwane młode roślinki, możemy wykorzystać do kanapek.

ZBIÓR
Gdy roślina zaczyna się formować w rozetę, to dla nas znak że nadszedł czas zbiorów liści. Dzieję się to po około trzech tygodniach od dnia wysiewu. Możemy zrywać je wielokrotnie, pobudzając w ten sposób roślinę do wytwarzania nowych liści, jednak wraz z upływem czasu będą one zmieniać swój smak.
Przeczytaj również:
Uprawy w skrzyniach. To łatwe!
Siemię, łopian, miód – dodaj włosom objętości
Jakie warzywa możemy jeszcze wysiać latem?

Cześć! Mam na imię Artur i od lat fascynuję się roślinami – ich uprawą, pielęgnacją oraz zgłębianiem tajników ogrodnictwa i hodowli roślin doniczkowych. To moja pasja, którą chcę dzielić się z innymi. Dlatego tworzę artykuły na Stacja Ogród – miejscu pełnym inspiracji, sprawdzonych porad i praktycznych wskazówek, które pomogą Ci zadbać o rośliny i stworzyć piękną, zieloną przestrzeń. Zapraszam Cię nie tylko na naszą stronę, ale także do śledzenia profilu Stacja Ogród na Facebooku i dołączenia do naszej grupy – wspólnej przestrzeni, gdzie wymieniamy się doświadczeniami, pomysłami i miłością do ogrodnictwa. Do zobaczenia!