piątek, 18 kwietnia
Shadow

Najczęściej zbierane – jadalne grzyby w Polsce

Planując grzybobranie powinniśmy przygotować się do niego. Niezbędne jest odświeżenie sobie wiedzy jakie grzyby możemy zbierać a które powinniśmy unikać. Musimy być w 100% pewni że zabrane przez nas grzyby nie są trujące, dlatego powinniśmy zbierać tylko te, które znamy bardzo dobrze. Zalecam korzystać z przewodników i atlasów o grzybach.

Grzyby
Grzyby jadalne

Pieczarka pospolita, pieczara, gołąbek, rydz, chrząszcz, smardz, kozia broda, trufla i podgrzybek, to pierwsze gatunki grzybów jakie zostały wpisane na listę grzybów jadalnych, dopuszczonych do obrotu. Obecnie jest ich aż 44 gatunki, jednak popularność zdobyło zaledwie kilkanaście z nich.

Przegląd gatunków

Borowik szlachetny
Borowik szlachetny

BOROWIK SZLACHETNY (prawdziwek, wszystkie odmiany) (Boletus edulis)

To zdecydowanie król wśród grzybów. Jest to jeden z najsmaczniejszych i najchętniej zbieranych grzybów w Polsce. Najczęściej można je spotkać w lasach iglastych i mieszanych.

Podgrzybek brunatny
Podgrzybek brunatny

PODGRZYBEK BRUNATNY(Xerocomus badius)

To dobrze znany i chętnie zbierany grzyb, najczęściej możemy go spotkać w lasach sosnowych. Występują najczęściej masowo, więc są wielką gratką dla grzybiarzy. Ten gatunek podgrzybka mylony bywa z innymi jego odmianami, ale nic nie szkodzi, bowiem wszystkie naszczęście są jadalne.

Maślak zwyczajny
Maślak zwyczajny Jerzy Opioła, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

MAŚLAK ZWYCZAJNY (Suillus luteus)

Na dzień dzisiejszy poznano i opisano 99 gatunków maślaków. W Polsce najbardziej popularne to: maślak ziarnisty i zwyczajny. Najczęściej możemy je spotkać w lasach sosnowych, na piaszczystych glebach. Co ważne, wszystkie gatunki są jadalne, choć nie wszystkie bywają jednakowo smaczne.

Czubajka kania
Czubajka kania

CZUBAJKA KANIA (Macrolepiota procera)

To bardzo smaczny grzyb, jednak polecany do zbierania tylko bardzo doświadczonym grzybiarzom. Jest bowiem bardzo podobny do muchomora sromotnika! W zależności od regionu Polski zwana również sową, gapą, dropem czy gularką, można ją spotkać zarówno w lasach jak i na łąkach.

Kanię od muchomora wyróżnia:

– twardy „czubek” na szczycie kapelusza,

– ciemniejsze łuski pokrywające kapelusz,

– ruchomy pierścień na trzonie,

– wzór widoczny na trzonie,

– białe blaszki, które nie czerwienieją/brązowieją pod wpływem nacisku.

Muchomor wyróżnia się:

– kolorem kapelusza, który jest w jasnych odcieniach zieleni (u starszych okazów może być żółtawy lub spłowiały),

– nieruchomym, zwisającym pierścieniem na trzonie,

– trzon ma bulwiastą podstawę, która otoczona jest pochwą (u kani pochwa nie występuje).

Gąska zielonka
Gąska zielonka Jerzy Opioła, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

GĄSKA ZIELONKA (Tricholoma equestre)

Ten grzyb nadal budzi duże kontrowersje zarówno wśród grzybiarzy jak i toksykologów, a to dlatego że zanotowano w Polsce kilka zatruć tym grzybem. Mimo to nadal oficjalnie uznawany jest za zdatny do spożycia. Z pewnością swoją popularność zdobyła dzięki wysublimowanym walorom smakowych, najchętniej zjadamy je smażone i marynowane.

KOŹLARZ BABKA (wszystkie odmiany) (Leccinum scabrum)

Grzyb ten charakteryzuje się dużą zmiennością koloru kapelusza, od białego do prawie czarnego. Najczęściej spotykamy koźlarze o jasnobrązowej barwie kapelusza. Można go spotkać zarówno w lasach jak i w parkach, najczęściej pod brzozami.

Mleczaj rydz
Mleczaj rydz

MLECZAJ RYDZ (L. Deliciosus)

To prawdziwy celebryta wśród grzybów. To właśnie o nim pisano wiersze i piosenki. Charakteryzuje się lekko czerwonym, czasem pomarańczowym kapeluszem. Blaszki tego grzyba również mają kolor pomarańczowy. A przekrojony nożem, puszcza rudawy sok.

Pieprznik jadalny - kurka
Pieprznik jadalny – kurka

PIEPRZNIK JADALNY (KURKA) (Cantharellus cibarius)

Ten grzyb to lubiana i dobrze wszystkim znana kurka. Często można je spotkać pod drzewami iglastymi. Bywa mylona z lisówką pomarańczową, od której różni się znacznie jaśniejszym miąższem. Wszyscy pewnie dobrze znamy smak makaronu z sosem kurkowym, chodzby dla tego smaku warto je poszukać w lesie.

Przeczytaj również:

Trujące grzyby występujące w Polsce, których powinniśmy unikać

Cały rok w ogrodzie – mini ściąga ogrodnika

Jak zwalczać szkodniki w ogrodzie?

Kwiaty doniczkowe bezpieczne dla kota

Kwiaty doniczkowe, których powinni unikać posiadacze kotów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *